Om Gud skapade bara två människor, Adam och Eva, drabbas inte då släkten utav incest? Varifrån kom då de andra människorna (om så var fallet)?

Enligt Bibeln skapade Gud två människor. Hela dagens mänsklighet härstammar alltså från dessa. Detta innebär naturligtvis att Kain, Abel och Set (Adams och Evas söner) måste fått barn med sina systrar. Jag tror inte detta kallas incest, men väl syskonäktenskap. Detta låter väl osmakligt?

Nja, inte nödvändigtvis. Vi får komma ihåg att dagens juridiska och moraliska förbud mot syskonäktenskap har en biologisk orsak. Risken för genetiskt överförbara sjukdomar ökar ju dramatiskt ju närmare släkt föräldrarna är med varandra. Idag är det således både moraliskt och juridiskt fel med syskonäktenskap, vilket har präglat vårt medvetande så vi får dålig smak i munnen då vi hör talas om det.

Men på Adams och Evas tid fanns inga genetiskt överförbara sjukdomar. Gud skapade en helt igenom god värld med en perfekt och oförstörd genetisk kod. Således fanns ingen biologisk orsak att avstå från syskonäktenskap. Det kan därför inte heller varit moraliskt fel. Jag tror ingen tänkte med avsmak på det heller.

Syndafallet innebar en katastrof för Guds skapelse. Ondskan började breda ut sig. Ett uttryck för detta var att den genetiska koden började mutera och genetiska sjukdomar började uppträda. I denna fallna värld innebär det en risk att gifta sig med nära släktingar och det har således blivit moraliskt felaktigt.

Anders Gärdeborn


Upp | Skriv ut sidan  Skriv ut sidan